Mindenkinél van otthon, de honnan származik egyáltalán a gyertya?

Az örökéletű gyertya

Nincs olyan ember, akinél ne lenne, vagy valaha ne lett volna valaha gyertya a háztartásában, ez pedig nem véletlen. Ez az egyszerre dekorációs, és nem melles terápiás kis eszköz nemcsak meleg, ugrándozó fényével nyűgöz le milliókat, de isteni illata is mámorító mindenki számára, aki valaha birtokolt a gyertya valamely fajtájából. De honnan is ered pontosan?

A gyertya szükségessége

A gyertya minden túlzás nélkül évezredek óta jelen van az emberek életében, ám az elején még egyáltalán nem dekorációs eszközként tartották számon. Annak idején ugyanis gyertya nélkül elképzelhetetlen volt a világítás bármely más módon történő megoldása, így évezredekkel ezelőtt a gyertya nemcsak központi, de nélkülözhetetlen szerepet is betöltött a háztartásokban.

A gyertya születése

Az első gyertya még az ókorban készült el, akkor ugyanis már felismerték, hogy a faggyú és a zsír kiváló éghető tulajdonságokkal rendelkezik. A történészek úgy tartják, hogy az első gyertya – mint sok minden más – Kínához köthető, ahol még bálnazsírból kezdték el gyártani ezeket a csodálatos találmányokat.

Az ősi „luxus gyertya”

A bálnazsír mellett azonban volt annakidején még egy anyag, melyből gyertya készült: ez pedig nem volt más, mint a viasz! Pontosabban a méhviasz, ám ez a fajta gyertya annyira ritka volt, hogy valóságos luxuscikknek számított, aki viaszgyertyát birtokol, így nem meglepő, hogy ez a fajta gyertya nem volt annyira gyakori az ókori időszakban.