Miért van szükségünk bekuckózásra egy gyertya társaságában? Elmagyarázzuk:

A hideg hónapok, és a gyertya

Mindannyian tudjuk, hogy a hideg hónapok közeledtével előkerülnek a kényelmes, puha zoknik, új ízű meleg teákat próbálunk ki, egyre több sorozatot nézünk, vagy végre nekiállunk a régóta elolvasni kívánt könyvünket, egy csodálatosan illatos gyertya társaságában. Nos, ez a jelenség, melyet csak „bekuckózásnak” nevezünk, nem véletlenül van így!

Biztonságérzet, gyertya segítségével

A gyertya meggyújtása és a bekuckózás egyik pszichológiai oka, hogy biztonságra vágyunk, mely ebben az interakcióban eléggé hangsúlyosan megjelenik. Ilyenkor kényelembe helyezzük magunkat, mindent úgy rendezünk el, ahogy az nekünk tetszik és tökéletes, bebújunk a jó meleg takaró alá, és még ráadásként gyújtunk egy meleg lángú gyertyát is, melyek összhatása nem mást eredményez, minthogy a megnyugtató, minket teljesen körülvevő biztonságos kis kuckónkban érezhetjük magunkat.

A skandináv országok és a gyertya

Talán meglepő, de ezt a kuckós-gyertya dolgot a skandináv országoktól vettük át, ott ugyanis meglehetősen cudar telek vannak, arról nem beszélve, hogy eléggé sokáig van sötét. Az ezeken a helyeken élő emberek épp ezért nem véletlenül találtak ki sokfajta dolgot annak érdekében, hogy át tudják vészelni ezeket a meglehetősen depresszív, sötét időket. Márpedig a kandalló vagy a gyertya szívet melengető tüze tökéletes megoldás minderre!

A gyertya és az Instagram

Másik meglepő tény, hogy az Instagram is nagyban beleszólt abba, hogy nálunk is elterjedjen a gyertya társaságával kísért bekuckózás. A dán stílust követve elkezdtük utánozni azt a szokást, hogy úgynevezett „cozy” dolgokat vásárolunk a hideg időben azért, mert cuki és divatos, márpedig a dánok mindezt azért teszik, hogy tényleg át tudják vészelni valahogy a nagyon hideg és zord teleket. Az Instagramnak köszönhető tehát, hogy elterjedt a gyertya által kísért kuckózás hazánkban is, mint egyfajta divat vagy szokás, ám valljuk be: ezt egyikünk sem bánja!