Lorem ipsum dolor sit amet

A gyertya több, mint 2000 éve lett népszerű, a mécsesekkel együtt. Egy sodrott textilszálból és egy szilárd anyagból áll, ami régen zsír vagy faggyú volt, a középkortól pedig viasz. A díszgyertya csak később jött létre.

Érdekességek a gyertya és díszgyertya létrejöttéről

Az első gyertyákat i.e. 200 körül bálnazsírból készítették Kínában. Az első viaszos gyertyákat pedig méhviaszból készítették és használták az ókori Római Birodalomban és Kínában, viszont ez egy 

nagyon értékes, ritka és ezzel együtt drága anyag. Ezek mellett viszont az előnye az volt, hogy nem volt szaga, nagy fénye volt, lassan égett és a kanóccal együtt fogyott. A szegényebb emberek ezt nem tudták megfizetni, ezért állati hulladékból készült faggyúgyertyát használtak, ami kormozott és erős szaggal járt az égése. A díszgyertya létrejötte ezért csak nagyon sok idő múlva fejlődött ki.

A gyertya és díszgyertya terjedése

Az alapanyag ritkasága miatt csak Kr. u. 160 körül kezdett elterjedni a díszgyertya használata szélesebb körben, vallási szertartásokon.

A gyertya és díszgyertya alapanyaga

A XVIII. században a bálnavadászat egy teljes ipar lett, ezért a bálnazsír volt a gyertyák gyártásának fő alapanyaga. Ezzel az alapanyaggal készült gyertyák nem voltak büdösek és a méhviaszhoz hasonlóan viselkedtek. Így ez volt a legtöbb díszgyertya alapanyaga a XIX. századig.

A mai díszgyertya

A XIX. század elején felfedezték a sztearin nevű anyagot, ami a díszgyertya szilárdságát adja. A kanócot innentől összefonták és elkezdtek paraffint is használni, így amellett, hogy a gyertyák minőségiek voltak, az áruk is megfizethető volt. A gyertya biztos, hogy mindenkinek egy bensőséges, nyugodt hangulatot teremt.