Lorem ipsum dolor sit amet

Az advent eredetileg az Úr eljövetelét jelenti és a XIX. században jelent meg a hagyomány a német evangélikusoknál az adventi gyertya használatával együtt.

Az adventi gyertya hagyománya

Az első adventi koszorú egy hamburgi gyermekotthonban jött létre egy evangélikus lelkész által, aki a saját maga által alapított gyermekotthonban az adventi időszak minden napján meggyújtott egy gyertyát, hogy aztán karácsony napján az összes gyertya éghessen.

A mai adventi gyertya és adventi koszorú őse

Később ugyanez a lelkész a 4 vasárnapi fehér gyertyát és a 20 hétköznapi piros gyertyát egy 2 méter átmérőjű, örökzölddel díszített fakerékre helyezte, amiből létrejött a ma is használatos adventi koszorú és adventi gyertya őse. Az ilyesfajta adventi koszorút majdnem 100 évig csak evangélikus ifjúsági körökben használták, majd valószínűleg az I. világháború lett népszerű a katolikus egyházakban is, és ezután következett, hogy csak a vasárnapok alkalmával lett használatos az adventi gyertya, így a háztartásokban is használatos lehetett. Ahhoz, pedig, hogy elterjedt lett, a virágkötők nagyban hozzájárultak 1930-tól.

Az adventi koszorú és az adventi gyertya szimbolizmusa

Az adventi koszorú kerek formája Isten örökkévaló szeretetének a jelképe, az örökzöld ágak a remény és az élet szimbólumai, a 4 adventi gyertya pedig Jézus eljövetelének a közeledtét jelképezik a növekvő fénnyel.

Az adventi gyertya konkrét jelentései

A 4 adventi gyertya jelentése a hit, a remény, az öröm és a szeretet. A római katolikus hagyományban pedig egy-egy személyre is utalnak vele: Ádám és Éva, akiknek elsőként ígérte Isten a megváltást (hit), a zsidó nép, kiknek megígérte, hogy közülük származik a messiás (remény), Szűz Mária, aki megszülte a Fiút (öröm) és Keresztelő Szent János, aki Jézus eljövetelét hirdette és az utat készítette az emberek szívéhez (szeretet).