A gyertya nem véletlenül található meg minden egyes háztartásban. De hogyan készíthetünk mi magunk gyertyát? Cikkünkben leírjuk a gyertya készítés alapjait:

Otthonunk dísze, a gyertya

A gyertya maga nem csak csodás hangulatot, de isteni illatot is áraszt magából, így méltán nyerte el otthonunk egyik kedvenc dekorációjának dobogós helyét. A gyertya nem csak kitűnő lakásdekorációs elem, de remek hangulatot áraszt téli estéken a lakásunkban, vagy akár a fülledt, nyári estéken teraszunkon, kertünkben. A gyertya készítése nem is olyan bonyolult procedúra, mint azt gondolnánk, így akár ez a folyamat remek program is lehet nemcsak egyedül, de családunk számára is. A gyertya készítés alapanyagai mindenki számára elérhetőek hobbiboltokban, legyen szó színekről, kanócról, vagy akár illatról.

Mi kell a gyertya készítéséhez?

A gyertya maga viaszból készül, így elsődleges alapanyagként mindenképpen be kell szereznünk hobbiboltokban is kapható forgácsolt viaszt, de az is elég lehet, ha otthon van használt gyertya, amire már nincsen szükség. Ezt ugyanis szintúgy le lehet reszelni, így saját készítésű viaszforgácsot kaphatunk, mely reszelt állapotának köszönhetően könnyebben felolvad majd. A gyertya készítéshez szükségünk lesz még kanócra is, méghozzá olyanra, mely fém talpakon áll. Ha a boltban nem áll rendelkezésünkre fémtalpas kanóc, akkor egy darab gyurmával orvosolható lesz a helyzet úgy, hogy azt a talp nélküli kanóc aljához ragasztjuk. Emellett szükségünk lesz egy olyan tálra, pohárra, konzerves dobozra, vagy például aranyos jégkocka- vagy csokiformára, melyet gyertyaformaként használhatunk öntés során. Nem kell aggódni, gyertya készítés után ezekből a formákból könnyedén ki fog csusszanni a kész gyertyánk, így nem fogunk kárt okozni bennük!

Hogyan lesz színes és illatos a gyertya?

Gyertya színezéshez kapható hobbiboltokban színező paszta is, de véleményünk szerint sokkal egyszerűbb és pénztárcabarátabb, ha felolvasztott színes zsírkrétát olvasztunk a viaszba. Ha esetleg fehér gyertya készítése van tervben, akkor is érdemes fehér zsírkrétával színezni, hiszen maga a viasz első ránézésre ugyan fehér színű, de végeredményként egy átlátszóbb színt fogunk kapni, mely nem igazán fog hajazni a fehér színre. Illatos gyertyát meglehetősen könnyen készíthetünk, méghozzá bármelyik boltban elérhető illóolajok segítségével. Nagyon fontos ebben a tekintetben azonban, hogy ezek az illatanyagok olajos bázisúak legyenek, mert gyertya készítés során a vizes bázisú illatosítók csúnyán ki fognak csapódni.  Gyertya díszítés tekintetében rengeteg féle-fajta kombináció és lehetőség áll rendelkezésünkre akkor, ha nem sima, vagy színes gyertyát szeretnénk készíteni. Szó szerint mindennel díszíthetjük gyertyánkat, például gyümölcsökkel, termésekkel, virágokkal, fűszerekkel, flitterekkel, csillámporral, gyöngyökkel, gombokkal, vagy bármivel, ami éppen eszünkbe jut, vagy elnyeri a tetszésünket.

Hogyan készül a gyertya?

Első mozzanatként egy lábasba vizet kell önteni, majd alacsony hőfokon el kell kezdeni melegíteni. A kisebb edényt, melyben a viasz foglal majd helyet, ebbe a lábas vízbe kell beletenni, mely a meleg vízfürdőben könnyen meg fog olvadni. Ha ez megtörtént, mehet bele a színező anyag és az illat is, közben pedig fontos a folyamatos keverés. Ha ez megvan, a gyertya jövőbeli formájába a kanócot bele kell állítani, majd addig kézzel kell a helyén tartani, amíg a viaszt az edénybe öntjük. Ha szeretnénk díszeket a gyertya belsejébe, azokat ennél a folyamatnál kell beleönteni, vagy a forma szélére illeszteni. Többszínű gyertya esetében a rétegeket egymás után kell önteni úgy, hogy mindig meg kell várni, amíg az első réteg megszárad! Ezek után érdemes hűtőbe tenni a gyertyát, hiszen ott hamarabb dermed. Ha pedig ez a folyamat is megtörtént, könnyen kicsúsztathatjuk a gyertyaformánkból saját készítésű, gyönyörű gyertyánkat!