Minden esküvőn megjelenik, mégis kevesen tudják, hogy annak idején miért kerültek oda? Az esküvő gyertya történetét járjuk körbe:

Az esküvői gyertya lényege

Az esküvő maga minden pár életében csodás esemény, hiszen két ember szerelme teljesül be általa, és egyben kezdődik el közös életük. Ezt az ünneplésre méltán méltó eseményt rengeteg fajta szokás, tradíció övezi, melyek függenek a vallástól, családi vagy akár helyi szokásoktól is, de egy biztos: legyen szó bármilyen vallásról, országról vagy családról, az esküvői gyertya mindenütt megjelenik, nem véletlenül. Az esküvők mindenütt máshogy néznek ki, más szokásokkal vannak fűszerezve, a varázs és egyediség pedig tradicionális szerepet tölt be mindegy egyes ilyen esemény életében, ez pedig nem jöhet létre esküvői gyertya nélkül.

Az esküvői gyertya babonája

A régi esküvői hagyomány szerint az esküvői gyertya megvétele a keresztszülők dolga a fátyollal és a fejdísszel együtt. Az esküvői szertartás alatt a gyertyákat a koszorúslány tartja, akit a tradíció szerint nem más, mint a vőfély kísér, hiszen ők nyitják a díszkíséretet. Ha esetleg nincs koszorúslány, aki vihesse az esküvői gyertyát, akkor a násznagyra száll ez a feladat. A templom felé vezető úton a két gyertyát tartó személy után vonul a keresztapa a menyasszonnyal az oldalán, utánuk a keresztanya a vőlegénnyel, végül pedig mindenki más. A gyertyákat addig kell fogni, amíg a szertartásnak vége nem lesz, ekkor a templom kijáratánál a jegyesek már férj és feleségként együtt tartják az esküvői gyertyát, ezzel szimbolizálva az összetartozásukat, a szerelmük tüzét, és az egymás iránt érzett szeretetüket.

Az esküvői gyertya kiválasztása

Hogy milyen esküvői gyertya kerül a szertartásra, az viszont már teljesen független a vallástól, vagy bármi más tradíciótól. Az esküvői gyertya általában magas, vékony, fehér színű, és sok helyen még arra is figyelnek, hogy arányos legyen a jegyespár magasságával. Stílusa illeszkedik a szerelemhez és romantikus hangulatot idéz, illetve gyakran alkalmazkodik a menyasszony ruhájához vagy annak esküvői csokrához, sőt, sok helyen még a terítékhez is azért, hogy beleolvadjon nem csak a szertartás, de a lagzi esztétikájába is.

Az esküvői gyertya fajtái

Akárcsak a többi gyertya, az esküvői gyertya is lehet rengeteg színű, formájú, sőt, illatú vagy dekorálású is azért, hogy minden pár megtalálja nem csak a saját személyiségükhöz, de az esküvőjükhöz is a legjobban illőt. Az esküvői gyertya lehet kör alakú, különböző színű virágokkal, gyöngyökkel, formákkal díszítve. Gyakran választanak lagzikra lebegő gyertyákat, melyek még különlegesebbé teszik ezt a csodálatosan egyszerű, de mégis nagyszerű találmányt, melyet úgy hívnak, esküvői gyertya.