Az adventi gyertya és az adventi koszorú története az 1800-as évek elejére vezethető vissza, ám jelentőségük azóta gyökeresen átalakult.

Az advent ünnepe és az adventi gyertya

A keresztény kultúrkörben az advent az egyik legfontosabb ünnep, hiszen ezzel veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör. Az advent szó a latin adventus Domini rövidítése, ami az Úr eljövetelét jelenti, lényege pedig a Megváltó Krisztus születésére való készülődés, azaz a bűneinktől való megtisztulás, melyre az adventi koszorún elhelyezett négy adventi gyertya közül három is utal a lila színével, ami a katolikus vallás szerint a bűnbánatot hivatott kifejezni.

Az adventi gyertya és koszorú megjelenése

Az adventi gyertya és az adventi koszorú története évszázadokkal korábbra nyúlik vissza. Első megjelenését egészen pontosan 1839-re datálják, amikor egy németalföldi lutheránus lelkész fenyőágakkal dekorált ki egy kocsikereket, amelyen aztán 28 darab gyertyát helyezett el, ezek pedig lényegében olyan funkciót töltöttek be, mint ma egy adventi naptár. A lelkész a karácsonyig hátralévő időszak folyamán minden egyes nap egy-egy újabb gyertyát gyújtott meg, a hét hat napján fehéreket, vasárnaponként pedig vöröseket, míg végül elérkezett az adventi időszak vége, amikorra már mind a 28 darab adventi gyertya égett.

Az adventi gyertya és koszorú elterjedése Európában

A németalföldi lelkész „találmánya” csak szűk egy évszázaddal később, a 20. század elejére terjedt el, és lett bevett ünnepi szokás a különböző európai országokban, ám eddigre az eredeti adventi koszorú már alapos változásokon esett át. A 28 adventi gyertya száma csupán 4-re csökkent, a gyertyagyújtás így már csak a vasárnapokat érintette, ezeket azonban nem vörös, hanem három lila és egy rózsaszín gyertyával jelölték. Ez utóbbi a bűnbánat időszakába vegyülő örömöt jelképezi.

Az adventi gyertya és koszorú modernkori szerepe

Az adventi gyertya és az adventi koszorú szerepe mára kissé átalakult, és egy nem vagy kevésbé vallásos közegben már teljesen más szerepet tölt be, mint régen. A fenyőágborítás és a négy gyertya ugyan még megtalálható a koszorúkon, ám mivel az már inkább az ünnepkör egyik jellegzetes dekorációs elemévé lényegült át, a gyertyák gyakorlatilag bármilyen színben előfordulhatnak, a legtöbb esetben pedig mind a négy ugyanolyan színben kerül fel a koszorúra.