A gyertyákat ősidők óta használja az emberiség, így nem csoda, ha bizonyos népi hiedelmek, babonák is társultak hozzájuk az idők folyamán. Miután megismertünk pár ilyet, érdemes szétnéznünk a gyertya nagyker kínálatában is!

Gyertya nagyker – A karácsonyi gyertyákhoz kapcsolódó hiedelmek

A gyertyákhoz fűződő babonák és hiedelmek között külön kategóriát képeznek a karácsonyi gyertyákkal kapcsolatosak, melyekből többféle is létezik. Az egyik ilyen a karácsonyi gyertyák égésével kapcsolatos. A hiedelem szerint, ha a karácsonykor meggyújtott gyertya sercegve ég az otthonunkban, bűnös életet élünk, ezen pedig sürgősen változtatnunk kell. Ha azonban a karácsonyi gyertya lángja szépen, egyenletesen ég, akkor tiszta lélekkel állunk Krisztus előtt. A karácsonyi gyertya egy jó gyertya nagyker alapvető tartozéka.

Gyertya nagyker – A gyertyák és a balszerencse

Nemcsak az összetört tükör vagy az előttünk átszaladó fekete macska hozhat balszerencsét ránk, hanem bizonyos babonák szerint a gyertya is. Vannak, akik úgy tartják, hogy ha véletlenül lesodrunk egy gyertyát, majd az kettétörve ér földet, akkor duplán fog sújtani minket a balszerencse áradása, de olyanok is akadnak, akik szerint nem szabad hagyni, hogy egy gyertya lángja magától aludjon ki, mert ez sem jelent ránk nézve semmi jót. Akár hiszünk ezekben, akár nem, egy gyertya nagyker mindenképpen remek választás lehet, ha nagytételben akarunk gyertyákat beszerezni.

Gyertya nagyker – A gyertyák és a szerencse

Érdekes megfigyelni, hogy a gyertya éppúgy lehet szerencsehozó a hiedelmek szerint, mint szerencserontó. Ha például egy molylepke száll át a gyertya felett, és testét egy kicsit megperzseli a láng, állítólag nagy szerencse fogja érni a házat, de olyan is előfordul, hogy valaki egy új lakásba költözve fehérszínű gyertyát gyújt, hogy az új élet boldogságban és szerencsés fordulatokban bővelkedő legyen. Egy gyertya nagyker kínálatából elmaradhatatlan a fehér gyertya.

Gyertya nagyker – A gyertyák és a szerelem

Természetesen a gyertyához szerelmi hiedelmek, szokások is társulnak, hiszen gyertyaláng nélkül nem is lehetne elképzelni egy romantikus éjszakát. Az esküvői szertartás alkalmával meggyújtott hármas gyertya például állítólag garantáltan boldog és életfogytig tartó házasságot hoz az ifjú párra, egy babona szerint pedig a véletlenül fellökött (de nem földre hulló) gyertya a közelgő esküvőt jelzi előre. Egy gyertya nagyker nemcsak a karácsonyi időszakra, de akár az esküvői szezonra, vagy Valentin napra is elláthatja az üzleteket áruval.