Míg a gyertya nagyker legfontosabb tartozéka a gyertya, a gyertya legfontosabb tartozéka a kanóc, hiszen ideális esetben ez teszi lehetővé a gyertya szép és egyenletes égését.

Gyertya nagyker – Mi a rendeltetése a gyertyakanócnak?

Ha a lehető legrövidebben akarunk erre a kérdésre válaszolni, akkor azt mondhatjuk, hogy a gyertyakanóc rendeltetése a gyertya lángjának folyamatos és egyenletes táplálásában merül ki. Mindezt az égés hatására körülötte megolvadó viasz felszívásával és a lángba való továbbításával képes elérni. Fontos szabály, hogy a különböző típusú gyertyakanócok különböző módokon táplálják a lángot, egy gyertya nagyker széles választékában azonban biztosan fogunk találni olyan darabot, amely megfelel az elképzeléseinknek.

Gyertya nagyker – A gyertyakanóc típusai a szövésük alapján

A gyertyakanócnak számtalan típusa létezik, így például a szövési technika alapján is három különböző alkategória különíthető el. Míg a növényi viaszból készülő gyertyatestekhez többnyire kötött vagy hurkolt technikával készülnek a kanócok, addig a paraffingyertyákat általában fonott kanócokkal látják el. Létezik még sodort szövési technikával előállított kanóc is, mely a születésnapi gyertyák alapvető kelléke. Egy gyertya nagyker kínálatában alighanem mindhármat megtaláljuk.

Gyertya nagyker – A gyertyakanóc egyéb típusai

A szövési technika mellett még rengeteg módon osztályozhatjuk a gyertyakanócokat. Így például különböző típusú kanócokról beszélhetünk az alapanyaguk, az alakjuk, de az alapján is, hogy beltéren vagy kültéren tervezzük használni a gyertyát, hiszen kültéri használatra mindenképpen olyan gyertyára lesz szükségünk, amelynek kanóca meg van erősítve, így a nagyobb levegőmozgásokra sem alszik el a lángja. Egy biztos: bármilyen típusú gyertyára is vágyunk, egy gyertya nagyker lesz a biztos lelőhely a számunkra.

Gyertya nagyker – A gyertyakanóc ideális égése

Onnan tudhatjuk, hogy minőségi egy gyertya kanóca, hogy az ideális égés szabályai szerint ég. Ez azt jelenti, hogy lángja körülbelül 2 cm hosszú, egyenletes, tehát nem ugrál vagy lobog, valamint a füstölést és a kormolást is mellőzi. Egy kanóc akkor tesz eleget százszázalékban a rendeltetésének, ha képes teljesen elégetni a gyertyát, és nem semmisül meg, mielőtt a viasz elfogyna. Egy jó gyertya nagyker készletében kizárólag ilyen kanóccal ellátott gyertyák találhatóak.