Ahhoz, hogy egy gyertya lángja garantáltan biztonságos körülmények között ragyoghassa be élettereinket, be kell tartanunk bizonyos szabályokat, melyek talán egyértelműnek tűnhetnek, de mégis ezek elmulasztásából származik a gyertyákkal kapcsolatos tűzesetek többsége.

A gyertya biztonságos használatának alapvető szabályai

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy melyek azok az alapvető szabályok, amelyeket muszáj betartanunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk otthonunkat a gyertya lángjától. Az egyik legfontosabb ezek közül arra figyelmeztet, hogy semmiképpen se legyen a gyertya gyúlékony anyagok közvetlen közelében égetve. Mindez azonban mit sem ér, ha lehetővé tesszük, hogy egy kisgyerek, vagy egy buzgó házikedvenc hozzáférhessen a gyertyához, és esetleg fellökhesse azt, tehát szintén alapvető szabály, hogy a gyertya kizárólag olyan helyen éghet, ahol se gyermekeink, se kutyánk vagy macskánk nem férhet hozzá. Végül, de nem utolsósorban pedig azt is az eszünkbe kell vésnünk, hogy akkor sem szabad felügyelet nélkül hagynunk a gyertya lángját, ha az egy nehezen elérhető helyen lobog. Ha nem így teszünk, azzal rendkívül gondatlanul járunk el!

Mik a legfontosabb teendőink a gyertya meggyújtását megelőzően?

A gyertya használatának szabályait nemcsak az égetés közben, hanem már a kanóc meggyújtása előtt alkalmaznunk kell, amennyiben teljes biztonságban szeretnénk tudni magunkat és környezetünket. Fontos például, hogy a gyertya ne csak úgy, magában, hanem egy gyertyatartóba helyezve kerüljön meggyújtásra, mely ideális esetben egy véletlenül sem ingatag, hőálló felületen áll. Ugyancsak fontos, hogy a gyertya meggyújtása előtt meggyőződjünk arról, hogy a helyiség, ahol az égetést tervezzük, megfelelő szellőzéssel rendelkezik.

Hogyan égethető a gyertya szakszerűen és biztonságosan?

A legfontosabb szabályok persze a gyertya égetésére vonatkoznak. Ilyen például az, hogy mindig fújjuk el a gyertya lángját, ha azt tapasztaljuk, hogy az már túlságosan nagyra nőtt, vagy pedig nagyon ugrálni kezdett. Arra is fontos ügyelni, hogy az égő gyertya lehetőleg ne kerüljön megérintésre, mert ha esetleg rossz helyen nyúlunk hozzá, és kezünket megégeti az átforrósodott viasz, elejthetjük a gyertyát, ezzel pedig könnyen tüzet okozhatunk. Ha pedig tehetjük, figyeljünk oda arra is, hogy a gyertya ne legyen csonkig égetve, lángját biztonsági okokból kifolyólag érdemes legkésőbb akkor eloltani, amikor a viasz vastagsága körülbelül 1 cm-nél tart.

Milyen módon oltható el a gyertya szakszerűen és biztonságosan?

Ha százszázalékosan biztonságos módot akarunk választani a gyertya eloltásához, érdemes beszereznünk egy gyertyakoppintót, de a lényeg, hogy vizet ilyen célra semmilyen esetben se használjunk, ugyanis annak hatására csak fröcsögni fog a viasz. A gyertya eloltása után mindig győződjünk meg arról, hogy a láng teljes mértékben kialudt, és már a kanóc sem izzik. Enélkül sose hagyjuk el a helyiséget, ahol korábban gyertya égett.