Gyertya, adventi gyertya, gyertya gyártó

Mit kell tudni az Adventi gyertyákról?

2017. 05. 04. 13:25

Számos otthont díszít ez a karácsonyváró, ünnepélyes dísz, mely nemcsak a keresztény családok asztalára kerül ki.  Mit jelképez az adventi koszorú és mit kell tudni róla?
Az adventi koszorú kör alakú, örökzöld ágakból áll és az örökkévalóságot jelképezi. Úgy van kialakítva, hogy négy gyertya elfér rajta, de egy ötödiknek is van szerepe középen. Az adventi időszakban minden vasárnap meggyújtanak egyet az Úr eljövetelének tiszteletére. A gyertyák egy-egy állomását jelképezik a Jézus születését megelőző lelki felkészülésnek.

A gyertyák
Az adventi koszorún négy gyertyát helyezünk el: a katolikus gyakorlat szerint három lilát és egy rózsaszínt. A koszorú közepén pedig egy fehér gyertya áll. Valamennyi az Úr, Krisztus eljövetelére várakozás jelképe.
Advent első vasárnapján az első lila gyertyát gyújtják meg, melyet „próféta gyertyaként” említenek, emlékezésül a prófétákra, különösen Ézsiásra, aki megjövendölte Jézus születését. Ez a gyertya a reményt jelenti, a várakozást, amely a Messiás eljövetelét megelőzte.
A második vasárnap gyújtják meg a következő lila gyertyát, mely a szeretetet jelképezi. Egyes hagyományok ezt Betlehem gyertyának nevezik, a jászol emlékére, ahol a Megváltó született.
Harmadik vasárnap a rózsaszín gyertya következik, melyet „Pásztorok gyertyájának” is hívnak, s az örömöt képviseli.
Az utolsó, szintén lila gyertya, az „Angyalok gyertyája” békét szimbolizál, advent utolsó, negyedik vasárnapján szokás meggyújtani.
Karácsony estéjén hagyományosan a koszorú közepére helyezett fehér gyertyát is meggyújtják – a „Krisztus gyertyát”. Az ő életét jelképezi, amikor a földre érkezett. A fehér szín a tisztaság megjelenítője. Krisztus bűntelen, makulátlan és tiszta Megváltó, s akik őt befogadják, megtisztulnak bűneiktől, fehérebbek lesznek a hónál.
Az adventi koszorúval ünneplés a Krisztus születése előtti időszakban nagyszerű módja a keresztény családokban annak, hogy Jézust megőrizzék a karácsony középpontjában, s a szülők számára is, hogy megtanítsák gyermekeiknek ennek az ünnepnek a valódi jelentőségét.

Sötétség és fény
Az adventi gyertyák a sötétség és a fény között fennálló erős kontrasztot is hivatottak jelképezni. A Bibliában Krisztust A világosságként említik, a bűn sötétjével szemben.
Az emberiség hosszú időn át várta a Megváltó megszületését, megjelenését, Isten ígéretének beteljesülését, miszerint vele minden megváltozik. Az advent, vagy eljövetel, egyre közelebb kerül azzal, hogy minden vasárnap egy újabb gyertyát gyújtunk meg, s ezek fokozatosan eloszlatják a sötétséget. Az adventi koszorú segítségünkre van abban, hogy az üdvösségtörténetet lelkileg átéljük, mely Jézus születését körülvette. Krisztusét, aki azért érkezett, hogy megváltsa az emberiséget.